GoodNews Podcast |
märts 2023

KASULIKUD NÕUANDED: Mai-Liis Kivistik

Mai-Liis Kivistik

Mai-Liis Kivistik

Mai-Liis Kivistik on loodusterapeut, terviseedendaja, joogaõpetaja, teadlike treeningute juht, loodusravi eestkõneleja ja ettevõtja.

SAATES KÕLANUD TEEMAD:

  • Sissejuhatus – 00:15
  • Pingerikkast tööst ohtliku diagnoosini – 00:55
  • Lapsepõlv ja migreen – 09:07
  • Tänuavaldus emale – 13:05
  • IT–valdkonnast maagilisse Portugali – 14:20
  • Kõik algas Portugalist – 17:46
  • Raamatuklubi – 20:15
  • Coaching23:57
  • Jooga ja energiapraktikad – 25:08
  • Herbaatikakooli lõpetanuna ettevõtjaks – 28:18
  • Purgitäiest kreemist loodusbrändi loojaks – 31:12
  • Võitlus Herbazeni nimel – 34:22
  • Herbazeni rebranding MaiWistikuks – 39:09
  • Kuidas raskel hetkel pea püsti hoida – 40:33
  • Hingetee ja unistused – 43:39
  • Uus toode – 45:50
  • Nõuandeid erinevate sümptomite korral – 47:10
  • Rohejahu – 58:31
  • Terviseteadliku inimese ABC – 1:00:00
  • 7 elulist küsimust – 1:05:53

KASULIKUD NÕUANDED: Mai-Liis Kivistik

GoodNews podcast’is #3 on stuudios külas loodusterapeut, terviseedendaja, joogaõpetaja, teadlike treeningute juht, loodusravi eestkõneleja ja ettevõtja Mai-Liis Kivistik, kes annab nõu, kuidas enda tervist looduse abil turgutada.

Kontrolli enda tervist

Mai-Liis on saanud elu jooksul kilpnäärme ületalitluse diagnoosi ja kannatas ka ärevuse all. Mõlemat tervisehäda ignoreeris ta viimase hetkeni. Üheks intsidendiks oli roolis magama jäämine, mis oleks võinud lõppeda avariiga ning teisel juhul ületöötamine.

Mai-Liis Kivistik (Foto Helen Tulp)

„Tegelesin üritustega, reisisin palju ning pinget oli samuti omajagu. Rahvusvahelisel tasandil üritusi korraldada on hoopis midagi muud – sa ei tea kunagi, kes on olulised lülid, kellele helistada, kelle poole pöörduda,“ kirjeldab Mai-Liis enda ärevaid aegasid. Tal on alati olnud pikk süütenöör. Ta ei lähe kunagi endast välja ning keerulistes olukordades suudab säilitada kainet mõistust. „Üks hetk aga tuli keegi mu laua juurde ja tundsin, et ma ei saa enam hingata. Mõtlesin, et nüüd tuleb võtta rahulikult ja mitte lasta paanikal tekkida – see läheb üle,“ kirjeldab ta enda ärevushäire sümptomeid.

Nõuanded külmetushaiguste korral

Lihtsa peavalu korral soovitab Mai-Liis juua rohkelt vett: „Pool liitrit vähemalt ja minutitega on näha, kuidas valu leeveneb. Kui vesi ei aita, siis tuleks keeta teed angervaksast, kummelist ja raudrohust.“ Kõik eelnevalt nimetatud saab ilusti korjata ka Eestimaa loodusest.

Mai-Liis Kivistik (Foto Helen Tulp)

Nohu ja köha puhul on soovitus panna ninna sibul või küüslauk. Viimase puhul tasub olla ettevaatlik, et ei kahjustaks limaskesta, kuna küüslauk on palju tugevam kui sibul. „Kui nina on katki või tundlik, siis pane parem sibul või küüslauk voodi kõrvale lahtilõigatuna ning hinga sisse,“ soovitab loodusterapeut. Lisaravina soovitab ta juurde juua teesid – külmetuse puhul on põhiline raudrohi. Köha puhul võib lisada nurmenukku, Islandi samblikut ja üheksavägiset.

Palaviku korral tuleks keha pigem hoida soojas, kuna keha tegeleb niigi sisemise võitlusega ja keha ülesse soojendamine on lisa energia kulutamine. „Haigusega sokid jalga, palavikuga magamine, mitte sarjade vaatamine aja arvutis töö tegemine,“ lisab Mai-Liis.

Mai-Liis Kivistik (Foto Helen Tulp)

Lihtsalt väsimuse puhul soovitab ta samuti magada ja mitte tarbida üleliigselt kohvi. „Kohv on number üks mürgitatud taim ja selle peale tihti ei mõelda. Enamik söögikohti ja kontoreid kasutavad selliseid tavalisi kohviubasid, mis tähendab, et manustad endale igapäevaselt toksiine,“ hoiatab Mai-Liis ja soovitab tavakohvioad vahetada mahetoodete vastu. Samuti ei tasuks kohviga liialdada ning jälgida tarbimist: „Kui väsime ära, siis võtame kohe tassi kohvi, aga selle võiks asendada tassi kangema piparmünditeega või fermenteeritud põdrakanepiga.“

Apteegi ravimtaimed, mis võiks kõigil kodus olla

Külmetushaiguste puhul saime juba teada, et raudrohi peaks kõigil kodus esindatud olema. Naistele soovitab Mai-Liis angervaksa ja meestele põdrakanepit. Lisaks kummel, sidrunmeliss ja piparmünt. Kasutada saab isegi umbrohtu – võilill, kortsleht, teeleht, naat ja nõges on ühed populaarsemad näited, mida saab kasvõi enda maakodu hoovist korjata ja kuivatada. Pole isegi mingeid erilisi seadmeid ega oskusi vaja, lihtsalt kuiva õhu käes viis päeva kuivatamist ning edasi pudeneb taim sõrmede vahel ilusti teeks.

Mai-Liis Kivistik (Foto Helen Tulp)
Soovitus tervisteadliku inimese päevakavasse

„Õhtul enne magamaminekut on oluline õhtune häälestus,“ rõhutab Mai-Liis. See emotsioon, millega sa magama lähed, tuleb sinuga ka hommikul kaasa. „Kindlasti peaks päev algama toasooja vee joomisega. Lisada võib kõiki eelnimetatud ravimtaimesid,“ rõhutab ta maksa korras hoidmisele. Hommikuse ärkamise juurde soovitab ta ka virgutusharjutusi ning isiklikult väldib ta kohvi. „Kindlasti hommikusöögile kätt ette ei pane – osadele inimestele meeldib omlett, teistele puder. Ise joon rohesmuutit, sest ma tean kui hästi see kehale mõjub.“ Päeva peale võiks lisanduda ka füüsiline aktiivsus, niisama jalutamine trenni alla ei kuulu. See on pigem ärevuse leevendaja. „Kolm korda nädalas peaks olema tund aega füüsilist treeningut.“

Mai-Liis Kivistik (Foto Helen Tulp)
10 head nõuannet Mai-Liisilt
  1. Mida nooremad me oleme, seda rohkem me endale ütleme, et tervisega on kõik hästi, see peab olema midagi muud. Siis ongi vaja äratust, mis ütleb, et tegelikult peaks vaatama, sest see pole ikkagi normaalne.
  2. Peavalu korral juua vähemalt pool liitrit vett. Kui sellest midagi ei muutu, siis angervaks, kummel, raudrohi teena.
  3. Nohu korral pane ninna sibul. Köha ja muu külmetuse puhul on raudrohi see sõdalane, kes peab alati kapis olema, millest teed teha.
  4. Ravimtaimede puhul eelista alati kodumaist või kirjuta mõnele taimetargale, kes niikuinii korjab, kasvõi suve alguses mulle.
  5. Palavikuga hoia keha soojas, et ta ei peaks tegelema eraldi soojendamisega, sest ta on niigi sisemises võitluses. Väldi ekraane, sest mida rohkem sa magad, seda rohkem on kehal aega end ise tervendada ja sissetungijaid võita
  6. Väsimuse puhul tasub üle vaadata unerutiin ja vähendada kohvi tarbimist. Kohv on nr 1 mürgitatud taim, selle peale tihti ei mõelda. Esimene asi oleks vahetada kohviuba mahekohvioa vastu. Vaadata üle, mitu tassi päevas jood.
  7. Seedimisprobleemide puhul sobib kõik. Kui on juba kõrvetised või lekkiv sool, siis tasuks mõelda ka psühhosomaatilisele poolele – mis on see, mida ma ei taha seedida, mida mulle nii palju antakse.
  8. Hirmu ja ärevuse vastu aitab naistepuna. Isegi kui sul pole ärevust, kasuta ikka talvel, see on meie sisemine tuli ja päikse tugi. Kõigil on vaja tuju tõstmist.
  9. Igal ühel võiks kodus olla naistepuna, raudrohi, naiste probleemide jaoks angervaks, meeste probleemide jaoks põdrakanep, kummel, sidrunmeliss ja piparmünt.
  10. Rutiini võiks kuuluda 3 korda nädalas tund aega füüsilist liikumist ja raamatu lugemine.