GoodNews Podcast |
märts 2023

ELU LUGU: Kes on Mai-Liis Kivistik?

Mai-Liis Kivistik

Mai-Liis Kivistik

Mai-Liis Kivistik on loodusterapeut, terviseedendaja, joogaõpetaja, teadlike treeningute juht, loodusravi eestkõneleja ja ettevõtja.

SAATES KÕLANUD TEEMAD:

  • Sissejuhatus – 00:15
  • Pingerikkast tööst ohtliku diagnoosini – 00:55
  • Lapsepõlv ja migreen – 09:07
  • Tänuavaldus emale – 13:05
  • IT–valdkonnast maagilisse Portugali – 14:20
  • Kõik algas Portugalist – 17:46
  • Raamatuklubi – 20:15
  • Coaching23:57
  • Jooga ja energiapraktikad – 25:08
  • Herbaatikakooli lõpetanuna ettevõtjaks – 28:18
  • Purgitäiest kreemist loodusbrändi loojaks – 31:12
  • Võitlus Herbazeni nimel – 34:22
  • Herbazeni rebranding MaiWistikuks – 39:09
  • Kuidas raskel hetkel pea püsti hoida – 40:33
  • Hingetee ja unistused – 43:39
  • Uus toode – 45:50
  • Nõuandeid erinevate sümptomite korral – 47:10
  • Rohejahu – 58:31
  • Terviseteadliku inimese ABC – 1:00:00
  • 7 elulist küsimust – 1:05:53

ELU LUGU: Kes on Mai-Liis Kivistik?

GoodNews podcast’is #3 on stuudios külas loodusterapeut, terviseedendaja, joogaõpetaja, teadlike treeningute juht, loodusravi eestkõneleja ja ettevõtja Mai-Liis Kivistik. Tema missiooniks on suunata inimesi looduslähedasema elu juurde.

Terviseteadlikkus sees juba lapsepõlvest

Kuigi ühiskonnas ja meedias on terapeutide teema hetkel tulipunktis, siis Mai-Liisi tee kutsumuseni oli erinev. Tänu tippspordile, võistlustantsule ja ema poolt edasi antud tervisekasvatusele oli teadlikus tal sees juba väikse tüdrukuna. „Ma arvan, et kõige olulisem on, et ma olen alati saanud ise enda valikuid teha,“ meenutab Mai-Liis enda lapsepõlvest hetki, mille eest ta oma emale kõige tänulikum on olnud.

Mai-Liis Kivistik (Foto Triin Maasik)
Eneseotsingud on viinud erinevatesse valdkondadesse, kus kõik kogemused on olnud väärtuslikud

Pärast keskkooli otsustas Mai-Liis minna enda vanema venna eeskujul õppima IT-d ning omandas tehnosuhtluse bakalaureuse. Kuigi ettevõtjana tegutseb ta täna hoopis teises valdkonnas, siis on omandatud teadmised vajalikud ja praktilised ka praeguse töö juures.

„Kui ma läksin IT-d õppima, siis polnud minu jaoks üldse lõbus. See ei pakkunud loovust ega põnevust. Pigem oli see midagi, mis tuli ära teha, sest ühiskond näeb, et sul on vaja diplomit,“ räägib Mai-Liis, miks ta ei otsustanud IT-alal karjääri teha. „Ma olen tegelikult seda meelt, et tegu oli õige valikuga. Ükskõik, mida elu edaspidi toob, siis ma saan alati sinna valdkonda tagasi suunduda ning olen kindel, et IT kuhugi ka ei kao.“

Mai-Liis Kivistik (Foto Triin Maasik)

Ülikooli ajal viis Erasmuse programm Mai-Liisi Portugali, mis on jäänud talle südamelähedaseks tänase päevani. Tagasi tulles tundis ta, et peab enda vanuseid noori aitama muudatuste tegemises oma elus, et nad oleksid rohkem õnnelikud. Raamatuklubi asutamise idee tekkis naisel Edu Akadeemia suurüritusel, kus ta sai tuttavaks oma sõbrannaga, kellega koos tehti võrkturunduse äri. Üks hetk jõudis nendeni Peep Vainu raamat „Kõige tähtsam küsimus“, millest räägiti ka seminari ning tekkis mõte saada kokku ja lugeda ning arutada koos raamatu sisu.

Raamatuklubi asutamise idee tekkis naisel Edu Akadeemia suurüritusel, kus ta sai tuttavaks oma sõbrannaga, kellega koos tehti võrkturunduse äri. Üks hetk jõudis nendeni Peep Vainu raamat „Kõige tähtsam küsimus“, millest räägiti ka seminari ning tekkis mõte saada kokku ja lugeda ning arutada koos raamatu sisu.

Raamatuklubi ring küll suurenes, kuid mingi hetk leidis Mai-Liis tee tagasi jooga juurde: „Joogaga puutusin kokku juba lapsepõlves ema kaudu. Sellel hetkel ma naersin tema üle.“ Ülikooli pingeline lõputöö periood viis noore naise lõpuks ka enda joogatundi, millesse ta suhtus alguses eelarvamusega: „Pärast esimest tundi, eriti peale meditatsiooni osa, lendlesin ma lihtsalt koju.“

Mai-Liis Kivistik (Foto Triin Maasik)

Portugalist tagasi tulles oli Mai-Liisil tahtmine millegagi tegeleda, kuid vaja oli leida see õige ja südamelähedane: „Katsetasin kuni praeguseni erinevaid ärisid. Unistused on alati suured olnud, kuid oskan ka lõpetada, kui tunnen, et see ei täida 100% hinge.“ Lõpuks jõudis naine Herbaatika kooli, mis hakkas talle kohe meeldima ning kooli lõpetades, kaks aastat hiljem, otsustas ta taimede maailma teadmistega edasi tegutsema hakata.

Terviseprobleemid sundisid rööprähklemise ringist välja tulema

Mai-Liis on jõudnud enda karjääri ja hingeeluga tänasesse seisu tänu hirmutavale kogemusele, kus isaga ühes auto sõites ja ise roolis olles, vajus ta sõites vastu betoonseina. Õnneks lõppes kogu juhtum vaid ehmatusega ning sundis Mai-Liisi pöörduma arsti poole.

Mai-Liis Kivistik (Foto Triin Maasik)

Roolis magama jäämise põhjuseks diagnoositigi kilpnäärme ületalitlus. „Ma arvan, et ma ei saanud kuskil poolteist aastat ühtegi filmi vaadatud. Naljakas on, et mida nooremad me oleme, seda rohkem me endale ütleme, et tervisega on kõik hästi. Kindlasti on tervisehäda põhjus milleski muus. Siis ongi vaja äratust, mis sunnib tegutsema,“ meenutab naine.

Sellel eluperioodil töötas Mai-Liis ettevõttes nimega Mindvalley, mis koondas üle maailma enesearenguga tegelevaid inimesi. Kuigi tegu oli kogukonnaga, mille nimel paljud inimesed oleksid valmis nii mõndagi ohverdama, sai tegus naine aru, et teda on tabanud ka ärevushäire. „Ägedate inimeste pärast ma seal nii kaua vastu pidasingi. Tunnistan, et mul on väga pikk süütenöör – ma ei lähe kunagi endast välja. Ka traagilistes olukordades suudan säilitada kainet mõistust,“ selgitab naine, mis vaatamata tervisemuredele hoidis teda töös.

MaiWistik sündis, aidates nahaprobleemiga sõbrannat

Tänaseks on Mai-Liis ettevõtte MaiWistik asutaja. Firma alguslugu sai alguse ühest kreemipurgist, mida sõbranna soovis. Sõbrannal oli nimelt tervisehäda, mille ravimiseks otsustati kasutada ka ravimtaimi. Erinevaid taimi kokku segades ning enda teadmisi kasutades saigi sõbranna leevendust.

Mai-Liis Kivistik (Foto Triin Maasik)

Teekond ettevõtjana pole siiski olnud kerge – tootearendused, kodulehe loomine, blogi pidamine, jaekettidesse saamine, meedia kajastuse saamine on vaid osa katsumustest, mida pidi noor ettevõtja ületama, et üldse pildile saada. Sellel hetkel tegutseti ettevõtte nime all Herbazen. Brändi nimele olid tehtud suured investeeringud ning ka toodetel olid juba nimed küljes, kuid mingi hetk tuli Mai-Liisile tähitud kiri advokaadibüroost, mis ütles, et naine ei tohi enam kasutada nime Herbazen ning lisatud olid nõuded kümnetele tuhandetele eurodele. Mai-Liis otsustas, et kuna tegu on väga suurte summadega, siis on lihtsam muuta nimi ära. „Ma ei valeta, ma mõtlesin ka sellele, et ehk ei oleks pidanud üldse jätkama, kuid nii palju oli juba tehtud.“ Tänaseks on ettevõtja enda otsustega rahul ning hingeteel kohal.

Mai-Liisi missioon

Mai-Liis Kivistik peab oma missiooniks jagada taimetarkust ja looduslikke nahahooldusnippe, et igaüks saaks end koduste vahenditega toetada kõrge eani ning pööraks rohkem tähelepanu sellele, mida keha päriselt vajab.

Mai-Liisi põhisõnumid
Keha peab olema tempel. Peaksime nahale panema vaid seda, mida hea meelega ka suhu paneksime, sest kõik, mis puutub kokku nahaga, imendub ülikiiresti meie vereringesse.

Välista nahahooldusest kemikaalid. Vananemist saab aeglustada juba ainuüksi sellega, et välistad enda nahahooldusest kemikaalid ja tuled üle looduskosmeetikale.

Loodus sobib kõigile! Ei ole parimat viisi ilma nautimiseks ja stressi leevendamiseks, kui üks põnev metsa- või rabarada.

Taimed tulevad oma sõnumitega alati õpetama. Ravimtaime maailma astumisega võiks alustada sellest, et paned lihtsalt tähele seda, mis taim sulle väga meeldib ja ka seda, mis üldse ei meeldi. Mõlemaid on sul praegu vaja, sest taimed tulevad oma sõnumitega alati õpetama.

Näojooga viib tulemusteni, mida kreemid ja seerumid ei suuda. Näo harjutusi on tehtud juba üle 2000 aasta. Vana-Hiinas harjutas keisrinna neid noorusliku välimuse säilitamiseks ja need on Hiinas populaarsed ka tänapäeval. Mõned ajaloolased väidavad, et ka Kleopatra tegi näojoogat. Näojooga viib tulemusteni, mida kreemid ja seerumid ei suuda, sest keskendub tervikpildile.

Jooga on võimas ravi. Uuringud näitavad, et jooga aitab ärevuse ja depressiooni korral. See on väga võimas ravi, sest on liikuv meditatsioon.