GoodNews Podcast |
juuli 2023

KASULIKUD NÕUANDED: Johann Urb

Johann Urb

Goodnews podcast’is #5 on stuudios külas Eestis sündinud, USA endine näitleja ja modell, praegu enesearengu teejuhi ja mentorina tegutsev Johann Urb.

SAATES KÕLANUD TEEMAD:

  • Sissejuhatus – 00:18
  • Vanusest ja keskeakriisist – 00:38
  • Lapsepõlvest- Soome minek – 02:20
  • Koolikiusamine – 07:00
  • Isata elamise mõjust – 14:44
  • Mediteerimisest – 17:20
  • Modellindusest – 24:38
  • Ameerikas 16 aastasena – 28:27
  • Suhtlusest vaimudega – 31:16
  • Palvetamisest – 33:27
  • Topanga mäel tänupalvest ja tänust üldiselt – 36:28
  • Vanemate tänamisest – 41:06
  • Näitlemisest – 43:12
  • Näitleja tööga kaasnevatest pahedest – 48:00
  • Teekond tänasesse – 50:33
  • Kodust – 53:44
  • Rachel – 54:32
  • Maailma sündimise põhjus – 1:07:05
  • Miks osaleda hingamise kursustel – 1:08:08
  • Kes on Johann Urb täna? – 1:10:35
  • Johann Urb 10 aasta pärast – 1:11:39
  • Kasulikud nõuanded – 1:12:46
  • 7 elulist küsimust – 1:46:56

KASULIKUD NÕUANDED: Johann Urb

Goodnews podcast’is #5 on stuudios külas Eestis sündinud, USA endine näitleja ja modell, praegu enesearengu teejuhi ja mentorina tegutsev Johann Urb. 46-aastane staar ütleb, et teda keskeakriis ei vaeva. „Ma arvan, et see oleneb sellest, kas sa vaatad sissepoole või väljapoole. Kui sissepoole, siis sa näed selgemalt ja selgemalt ning siis ei ole kriisi. Sa tead, kes sa oled ning miks sa siin oled, mis teed siin ja siis läheb aina huvitavamaks. Olen aru saanud, et 46 aastat olen elanud nii, et saaksin paremini teenida inimesi, iseennast ja maailma,“ ütleb ta.

Andesta koolikiusajatele

Johann oli kõigest 10-aastasena sunnitud emaga Soome kolima. Mehe sõnul polnud see eluperiood tema jaoks lihtne – soomlaste jaoks tuli ta vaenlase riigist, maalt, mis tappis nende inimesi ning võttis nende maad ära. „Lapsed ja noored võisid olla väga brutaalsed, kuid enamasti oli tegu lihtsalt täiskasvanute peegeldusega,“ selgitab Johann. Noor poiss läks veel rohkem lukku pärast seda, kui neljandas-viiendas klassis lõi üks poiss teda näkku, mille peale Johann nutma hakkas ja tundis end hävitatuna. „Tundsin end väga üksinda. Peale seda ta mind rohkem ei kiusanud, sest oli näidanud teistele, et kes on „kõva mees“.“

Johann Urb (Foto Jane Vogt)

Sellele hetkele tagasi vaadates selgitab Johann, et meis on kolm põhilist programmi – esimene on fight, mis tähendab kaklemist ja vastu võitlemist. Teine on freeze ehk lukku minemine, kolmas faint/ run ehk jooksed ära. „See oleneb inimesest, milline on tema põhiprogramm. Mida oled lapsena näinud või teinud. Mina ei ole kunagi olnud see, kes esimese asjana vastu lööks. Ma olen elus palju trenni teinud. Ma usun, et täna ma oskan stressi all lülituda ümber teise programmi peale, selle asemel, et jääda seisma, oskamata midagi teha. See on mitmete aastate jagu enda aju ja keha treeningu tulemus,“ selgitab mees.

Koolikiusajatele on Johann andestanud. Ta ütleb, et inimestel, kellel on valu, teevad ka teistele valu. „Ma tahan uskuda, et enamus inimestest tahab tegelikult teisi aidata, olla kasulik ja toetada teineteist. Kuid on olemas ka vähemus, kes tänu enda traumadele peavad tundma, et nad on tugevamad, targemad ja jõukamad. Selle tundmiseks suruvad nad teisi alla ja teevad neile haiget.“

Keskkond mõjutab meie elu valikuid

Modellikarjääri valikule andis tõuke Johanni ema. Suur roll oli selles ka kultuuride erinevuses. „Soomes ei arvanud keegi, et ma olen kena poiss. Olin tavaline inimene ja mul puudus stiilitaju,“ meenutab ta. Kõik aga muutus, kui noormees läks 16-aastaselt isale Ameerikasse külla. Esimest korda tundis Johann, et on õiges kohas – inimesed mõistsid teda ja tema inimesi. „Tundsin end esimest korda kodus. Isa sõbrad ütlesid, et su poeg näeb hea välja ja ta võiks olla modell. Ma hakkasin sellepeale naerma, sest ma arvasin, et tehti nalja. Aga neid komplimente tuli veel,“ meenutab mees. Soome tagasi jõudes rääkis ta kogu loo emale ära, kes soovitas tal minna modellikooli. Lühikese ajaga saigi Johann esimesed tööotsad ja kogus piisavalt raha, et minna Ameerikasse elama, kus jätkas tööd modelliagentuuridega. Sealt edasi arenesid asjad juba väga kiirelt.

Johann Urb (Foto Jane Vogt)

Esimest korda USA-t külastades ning Topanga mägedes mediteerimas käies, teadis Johann, et ta on muutunud inimene. „Ma teadsin, et mu õige koht on Ameerikas Topangas. Ma visualiseerisin ka seal olemist: palmipuid, päikest ja mägesid. Ma tegin kvantsilla. Iga päev panin sinna energiat juurde,“ selgitab mees. Ta lisab, et kui me soovime midagi tunda, siis peame seda kohe tundma hakkama. „Läbi selle tunde tood seda elamust ja energeetika sagedust endale lähemale, et sellega ühendada.. Just need asjad on mis on minu jaoks tähtsad – armastus, sa tunned, et sa oled kohal juba, iga hetk on õnnistus ja sa oled õiges kohas ja õigete inimestega ning teed õiget asja. Programm on aga meil selline, et siis kui sul on maja, veel suurem auto jne, siis tunned seda. Tegelikult sa ei tunne. Sa pead tegema sisemist tööd sellega,“ jagab Johann nõuandeid.

Johann Urb ja Monika Kuzmina (Foto Jane Vogt)
Oluline koht tänulikkusel

Johanni üks edu võtmetest on olnud tänamine. Ta alustas sellega suhteliselt noorelt. Kui mees saaks praegu võimaluse tänada enda ema ja isa, siis rõhutaks, kui tänulik ta neile mõlemale on, et nad on olnud nii kontrastsed ja õpetanud mida teha ja mida mitte teha. „Tean, et nad on andnud vastavalt enda võimalustele parima. Ma olen neilt mõlemalt saanud palju energiat ning seal on olnud ka viha, valu, kuid läbi nende olen palju õppinud. Ma usun, et oleme seda mängu mänginud mitu elu: olnud kellegi laps, ema, isa, või armuke jne. Ma ei valinud tavalist elu ja nemad ka mitte, Olen tänulik hinge tasemel, et nad olnud julged ja mind oma ellu kutsunud, sest ma ei ole olnud kerge laps. Ilmselt ei ole ka edasi,“ selgitab Johann.

10 head nõuannet Johann Urbilt
  1. Püüdle alati tasakaalus elu poole, et saaksid tõeliselt teeninda iseennast ja maailma.
  2. Ole tänulik – märka asju ja räägi välja, mille eest sa oled päriselt tänulik!
  3. Tee selgeks, mis on sulle päriselt tähtis. Panusta aega sellesse, mis on sulle tegelikult tähtis.
  4. Kasuta aega hästi. Aeg on ressurss, mida ei ole võimalik juurde toota ega osta.
  5. Otsi rahu! Julge läheneda rasketele teemadele ja rääkida asjadest mis on sulle valusad ja rasked. Nii jõuad lõpuks rahuni välja.
  6. Ole aus iseenda ja teiste vastu.
  7. Andesta päriselt. Inimestel, kellel on valu, teevad ka teistele valu.
  8. Aita inimesi enda ümber. Enamus inimestest tahab tegelikult teisi aidata, olla kasulik ja toetada teineteist.
  9. Õpi unistama, visualiseerima ja töötama järjepidevalt oma unistuse saavutamiseks.
  10. Leia endale igapäevane kasulik praktika, olgu selleks siis meditatsioon, jooga, püramiidhingamine vms.