GoodNews Podcast |
juuli 2023

SAATES: Johann Urb

Johann Urb

Goodnews podcast’is #5 on stuudios külas Eestis sündinud, USA endine näitleja ja modell, praegu enesearengu teejuhi ja mentorina tegutsev Johann Urb.

SAATES KÕLANUD TEEMAD:

  • Sissejuhatus – 00:18
  • Vanusest ja keskeakriisist – 00:38
  • Lapsepõlvest- Soome minek – 02:20
  • Koolikiusamine – 07:00
  • Isata elamise mõjust – 14:44
  • Mediteerimisest – 17:20
  • Modellindusest – 24:38
  • Ameerikas 16 aastasena – 28:27
  • Suhtlusest vaimudega – 31:16
  • Palvetamisest – 33:27
  • Topanga mäel tänupalvest ja tänust üldiselt – 36:28
  • Vanemate tänamisest – 41:06
  • Näitlemisest – 43:12
  • Näitleja tööga kaasnevatest pahedest – 48:00
  • Teekond tänasesse – 50:33
  • Kodust – 53:44
  • Rachel – 54:32
  • Maailma sündimise põhjus – 1:07:05
  • Miks osaleda hingamise kursustel – 1:08:08
  • Kes on Johann Urb täna? – 1:10:35
  • Johann Urb 10 aasta pärast – 1:11:39
  • Kasulikud nõuanded – 1:12:46
  • 7 elulist küsimust – 1:46:56

SAATES: Johann Urb

Goodnews podcast’is #5 on stuudios külas Eestis sündinud, USA endine näitleja ja modell ja praegu enesearengu teejuhi ja mentorina tegutsev Johann Urb. 10-aastasena Soome kolinud Johann avastas enda jaoks mediteerimise teismelise eas. Kahjuks Soomes ei tundnud ennast kunagi nagu kodus ja otsustas elama minna Ameerikasse enda isa juurde. Selleks oli vaja aga raha koguda ning oma head välimust ära kasutades hakkas noor Johann modellindusega tegelema, mis omakorda avas uksed Hollywoodi. Täna on Johann valinud hoopis vaimse ja teadlikuma tee. Kuidas jõudis mitmetes kassahittides kaasa teinud näitleja ja modell hoopis enesearengu praktiseerimiseni?

Vaimudele palvetamine USA-s

Johanni vanemad lahutasid, kui poiss oli kõigest ühene. Isa tee viis teda Ameerikasse ning Johann läks koos emaga Soome, mis oli Johanni sõnul üks keerulisemaid perioode tema elus. „Oli nõuka aeg ja soomlastele olime me rüssad – venelane ja vaenlane. Kahjuks oli selline suhtumine ka noorte ja laste seas, kuna nad peegeldasid lihtsalt täiskasvanuid,“ meenutab Johann.

Monika Kuzmina ja Johann Urb (Foto Virko Veskoja)

Kiusamised ning mittesobitumine vaevasid noort Johanni veel kuni teismeliseeani, mil ta esimest korda Ameerikasse enda isale külla läks. „Tundsin, et olen õiges kohas. USA-s ütlesid mu isa sõbrad, et ma näen hea välja ja võiksin modelliks minna. Ma hakkasin selle peale naerma, kuna mõtlesin, et tehakse lihtsalt nalja. Soomes ei arvanud keegi, et ma olen kena poiss. Kui ma Soome tagasi jõudsin, võtsin endale eesmärgiks minna tagasi Ameerikasse. Ema soovitusel läksin modellikooli, et raha koguda ning 17-aastaselt oli raha koos,“ räägib Johann.

USA-s tekkis tal eriline side Topanga mägedega, kus ta oli juba 16-aastasena, kui ta esmakordselt Ameeerikas käis, erilised elamused saanud. „Ma istusin mäe peal vaatega merele ja ma ütlesin vaimudele palve. Ütlesin, et ma olen nii tänulik teile selle eest, et ma saan siin olla. Ma tean, et see ei ole minu kodus ja ma olen külaline. Ma tunnen ennast koduselt ja tean, et olen kodus siin. Sooviksin siia tagasi tulla ja isegi siin elada. Sel ajal tundus see minu jaoks võimatu. Ütlesin selle palve välja ja kui ma läksin Soome tagasi, siis igal öösel ma palvetasin,“ meenutab Johann. Palvetamise all mõtles ta suhtlemist vaimudega. Enda sõnul pole Johannil jumalaga kunagi suhet olnud.

Monika Kuzmina ja Johann Urb (Foto Virko Veskoja)
Modellindusest näitlemiseni, näitlemisest enesearenguni

Näitlejatöö on huvitav. Ma ei saa öelda, et olen naturaalne , hea näitleja. Ma sattusin sellele alale ja see lihtsalt juhtus minuga. Mäletan aega, kui olin näitekoolis ja õpetaja küsis, kes siin teavad sünnist peale, et nendest saab näitleja. Kõik peale minu tõstsid käe“, meenutab mees. Tal ei olnud lihtsalt seda õiget tunnet.  Johann küsis nii enda, kui vaimude käest kumba teed valida –  kas näitlemine või vaimne tee. Alati tuli vastuseks, et mõlemat teed.

„Kui kunagi oleks keegi öelnud, et pead valima ühe tee, siis oleks valik kerge olnud. Ma ei kaalukski näitlemist. See ei olnud minu vajadus. Ma alati proovin balansis elada ja seda selleks, et saaksin teeninda iseennast ja maailma. Nüüd mul on tehnikad selleks. Näitlemine on täiesti meditatsioon ja spirituaalne ning vaimne tegevus,“ selgitab mees.

Monika Kuzmina ja Johann Urb (Foto Virko Veskoja)
Püramiidhingamise praktika

Johann kohtus enda praeguse abikaasa Racheliga enda sõbra kaudu. „Pärast seda kui me kohtusime, me kallistasime palju ja meil oli tore koos. „Siis ma mõtlesin, et ta on sõbra kaaslane ja tegu on lihtsalt energiaga. Teine kord kohtusin temaga kria jooga sündmusel. Meie energia oli nii imeline ja tugev. Ma ütlesin, et sa oled minu sõbraga, aga mingi asi siin on. Me veetsime ühe päeva koos ja Rachel sai aru, et see energia, mida ta minuga tundis, ei ole lähedalgi tema kaaslase energiale. Nad olid paar kolm nädalat olnud koos, see ei olnud pikaajaline suhe. Rachel lõpetas selle suhte ära ja me hakkasime koos käima. See armastuse energia oli esimesest korrast peale tugev,“ meenutab Johann.

Täna reisivad Johann ja Rachel mööda maailma koos. Johann on töötanud välja püramiidhingamise ja paar jagab enda kogemust avameelselt, puudutades inimeste südameid. Sellel aastal on nad tulnud tagasi Eestisse, et teha töötubasid ja esineda festivalidel. „Üks on püramiidhingamine, kuidas olla teadlikus suhtes iseendaga, armastatuga, maailmaga. Need on kindlasti vähemalt kaks asja miks ma olen siia tulnud. Tunnen seda iga oma keharakuga,  meele ja vaimu osaga,“ selgitab mees.

Lõpetuseks ütleb Johann, et ta on tänulik inimene. Tänulik selle eest, mida ta saab teha, et tal on igapäevane praktika. Et tal on inimene, keda ta armastab ja et tal on ka teisi inimesi. „Kõik asjad kasvavad ja avarduvad minu elus. Ma olen väga tänulik!“

VAATA KA! GOODNEWS TV 2022: Johann Urb

JOHANN URBI NÕUANDED PAREMA ELU SAAVUTAMISEKS!
  • Panusta sellesse, mis on sulle tegelikult tähtis
  • Aeg on ressurss, mida ei ole võimalik juurde toota ega osta
  • Küsi endalt, kellega sa soovid enda elu veeta?
  • Küsi endalt, mida tehes soovid sa oma elu veeta?
  • Küsi endalt, mis on sinu tegevuse tulemus? Kas see tekitab maailmas rohkem armastust? Kas see toodab rohkem positiivsust või negatiivsust? Kas see tekitab inimestes rohkem head tunnet või halba tunnet?
  • Julge läheneda ja rääkida asjadest mis on sulle valusad ja rasked. Nii jõuad lõpuks rahuni välja.
  • Ole tänulik – märka ja räägi asju, mille eest sa oled tänulik!
  • Hoia enda sisemaailma ja vaimse maailmaga suhet – mäleta, mis on sinu jaoks tähtis.
  • Ole aus iseenda ja kõigi teistega.
VAATA KA! GOODNEWS TV 2023: Johann Urb festivalil Ühenduses

Johann Urbi kaks raamatusoovitust

«Conscious Loving: The Journey to Co-commitment»​ – Gay Hendricks & Kathlyn Hendricks

Raamatukaante vahele on kirja pandud uus programm, mis suudab eemaldada alateadlikud kokkuleppemustrid, mis õõnestavad isegi parimaid kavatsusi. Terapeudid Gay ja Kathlyn Hendricks on oma abielu ja enam kui kahekümneaastase ning tuhande paari nõustamise välja töötanud strateegiad, mis aitavad luua elutähtsat partnerlust ning suurendada inimese loovust, õnne ja energiat.

Raamat aitab õppida kuidas vabaneda võimuvõitlusest ja vajadusest kontrolli järele. Samuti aitab suurendada intiimsust, suhelda positiivsel viisil, teha kokkuleppeid, mida täidad ja õpetab, kuidas oma ellu rohkem naudingut lubada. Raamat aitab süvendada võimet nautida, lisab turvatunnet ja kestvat armastust.

«Getting the Love You Want» – Harville Hendrix & Helen LaKelly Hunt

«Getting the Love You Want» on aidanud miljonitel inimestel kogeda rahuldustpakkuvamat suhet ning seda soovitavad iga päev professionaalsed terapeudid ja õnnelikud paarid üle kogu maailma. Hendrix ja LaKelly Hunt selgitavad raamatus, kuidas elustada romantikat ja eemaldada igapäevasest suhtlusest negatiivsus. Raamat aitab jõuda teadmiseni, miks sa tegelikult oled oma kaaslase endale valinud ja aitab õppida kuulama.

«Olen märganud, et kui inimesed ei oska ennast väljendada ja rääkida oma tunnetest, siis nad lähevad lukku ja jooksevad teisele poole. Enne kui alustad näiteks tantraga tegelemist, siis pead õppima ennast väljendama ja oskama ka emotsionaalsel ajal hingata ning ennast tagasi tuua,» sõnab Urb raamatu kohta.