GoodNews Podcast |
november 2023

Vanglas koolitamas käinud Tiit Trofimov: kui jõuad iseendaga kontakti, hakkad tegema elus õigeid valikuid

Tiit Trofimov

Tiit Trofimov

Tiit Trofimov on enesearengu teejuht, meditatsiooniõpetaja, vaimsete suurseminaride ja vaimse tervise väereiside korraldaja, ekstaatiliste alkoholi vabade tantsupidude maaletooja ning raamatu „Lõpp on algus“ autor.

Vanglas koolitamas käinud Tiit Trofimov: kui jõuad iseendaga kontakti, hakkad tegema elus õigeid valikuid

Enesearengu teejuht, meditatsiooniõpetaja, vaimsete suurseminaride ja vaimse tervise väereiside korraldaja, ekstaatiliste alkoholi vabade tantsupidude maaletooja ning raamatu „Lõpp on algus“ autor Tiit Trofimov läks 25. oktoobril kell 8.15 Tallinna Vanglasse esitlema oma raamatut ja jagama ning juhendama praktikaid.

Tiit Trofimov (Foto GoodNews)

Tiit rääkis Goodnews podcast’is, et tal on hea meel, kui kiiresti teadlikkuse avamine ja praktikad inimesed teise seisundisse viib. Ta usub, et vangla on üks olulisemaid kohti, kus seda tegema peaks. Kui vangid avastavad endas selle „kliki“ ja saavad aru, miks nad selles „lõpmatus ringis“ on ja kes nad oma hinges on, hakkavad asjad elus positiivses suunas liikuma.

Vanglateenistuse väärtused on inimlikkus, pühendumus, asjatundlikkus ja uuendusmeelsus

Tiiduga võttis oma elukaaslase kaudu ühendust kinnipeetav, kes oli tema raamatu „Lõpp on algus“ läbi lugenud ja sealseid praktikaid kasutanud. Kinnipeetav oli öelnud, et see raamat puudutas väga paljusid vanglas ja küsis, kas Tiit oleks valmis tulema nendel teemadel ka vanglasse rääkima ja andma päris praktikaid.

Tiit Trofimov (Foto GoodNews)

“Nõustusin, sest mõistan, et ühelt poolt on tänapäevase vanglatöö eesmärk aidata muutuda neil, kellest võivad saada seaduskuulekad kodanikud, ja pidada turvaliselt kinni neid, keda pole võimalik muuta, ja teisalt saan aru, et ka vanglateenistuse väärtusteks peetakse inimlikkust, pühendumust, asjatundlikkust ja uuendusmeelsust,“ selgitab Tiit.

Tiit Trofimov (Foto GoodNews)
Õige mõtlemine võib aidata end tunda vabana kõikjal

Tiit on vaadanud erinevaid dokfilme, kus on vangid pandud mediteerima, tundeid tundma ja milliseid võimsaid tulemusi see on toonud.

GoodNews’i Podcasti juht tõi välja ka Thich Nhat Hanh raamatu „Olge kõikjal vabad“, mis põhineb ühel vanglas peetud kõnel. See raamat näitab, kuidas õige mõtlemine võib aidata inimesel tunda end vabana kõikjal, kus iganes ta ka ei viibiks, ning võtab kokku Thich Nhat Hanhi peamised õpetused, pakkudes niimoodi sissejuhatust selle ühe budismi suurima õpetaja ideede ja tarkuste juurde. Õde Chan Khongi eessõna kirjeldab, kuidas Thich Nhat Hanhi kõne tema kuulajatele mõjus ning kuidas see innustas neid endas teadlikkust arendama.

Thich Nath Hanh on budistlik munk, kes võitles sotsiaalsete olude parandamise eest. Pariisi rahuläbirääkimistel oli ta Vietnami Budistliku Rahudelegatsiooni juht ning Martin Luther King esitas ta Nobeli rahupreemia kandidaadiks.
Iga inimese taga on ilus hing

Loengus osales umbes 18 meest ja 1 naine. Päeva lõpuks ütlesid 3-4 meest siiralt, et nad kindlasti kohtavad veel, sest nad tahavad rohkem areneda ega taha kohe kindlasti enam vanglasse tagasi minna. Siis tundis Tiit, et see päev oli korda läinud.

Tiit Trofimov (Foto GoodNews)

„Kui iga inimese silma sisse vaatan, näen, et selle taga on väga ilus hing. Võime ju neid mehi hukka mõista ja jääda loosse kinni, mida nad teinud on, aga kui sa sellest läbi näed ja saad aru, mida ta on pidanud ehk lapsepõlves kannatama, kust see viha ja ebaõiglustunne on tekkinud, hakkad neid paremini mõistma ja näed, et kõige taga on üks kinni jäänud emotsioon, millest on tekkinud lugu ja selle taustal ta ongi sinna jõudnud,“ ütleb ta.

HÄID MÕTTEID PODCAST‘IST:
  • On ülioluline, et see, kes teisi juhendab, on enda sees tugevat tööd teinud ja pikalt iseendasse vaadanud.
  • Kui jõuad iseendaga kontakti ja võtad vastutuse oma tunnete eest, hakkad tegema ka elus õigeid valikuid.
  • Inimene aitab end lõpuks tegelikult ise.
  • Kõige alus on andeks anda iseendale, et saada süütundest vabaks. See toob vabaduse.
  • Kui saad aru, et emotsioonid ei juhi enam sind, vaid sina emotsioone, hakkab elus ägedalt minema.
  • Emotsioon su sees, mida sa vastu ei võta, tekitab su sees energiat. Ja tõmbad ligi just selliseid olukordi ja inimesi, mida sa enda sees vastu ei võta. Nii kaua, kuni sa selle vabastad.
  • Emotsioonid ei kao kuskile. Vahel ikka ärritud, isegi kui endaga tegeled. Kui emotsioone enam ei tunne, on kardiogrammi peal sirge joon.